Biefstuk van de BBQ voor een geslaagde barbecue

Biefstuk van de BBQ

Bij De Mobiele Kok, de cateringspecialist voor Utrecht en omstreken, beheersen we de kunst van biefstukbereiding op de BBQ tot in de perfectie. Wij helpen jou graag om zelf thuis een lekkere biefstuk te grillen voor je gasten op je eigen BBQ! In de BBQ-wereld wordt de bereiding van biefstuk gezien als culinair staaltje voor gevorderden. Maar als je gewoon onze tips hieronder volgt, is succes gegarandeerd. Wij bij De Mobiele Kok geloven dat iedereen met de juiste kennis, tools en liefde voor koken zelf een overheerlijke biefstuk op de BBQ kan bereiden! Hieronder nemen we je mee in alle stappen.

De keuze van het juiste stuk vlees

Een goede voorbereiding is het halve werk, en in dit geval betekent dit dat je eerst het juiste stuk vlees moet kiezen. Ga naar een kwaliteitsslager en vraag welke biefstuk ze hebben, bijvoorbeeld entrecote, ossenhaas of rib-eye. De dikte van het vlees is belangrijk: bij voorkeur moet het vlees minimaal 1 cm dik zijn in verband met de controle over de garing (rare, medium of well-done). Eventueel kun je een vleesthermometer gebruiken om de kerntemperatuur te meten ter controle van de garing.

Marineren voor extra smaak en malsheid

Een goede biefstuk heeft eigenlijk niet veel nodig, maar eventueel kun je het vlees eerst marineren, bijvoorbeeld in een mengsel van olie, witte wijnazijn, zwarte peper en een snufje zout. Laat het vlees minstens een uur in de marinade staan, zodat de smaak goed kan intrekken.

De kunst van de juiste temperatuur: direct en indirect garen

Om een perfecte biefstuk van de BBQ te krijgen, draait alles om een nauwkeurige temperatuurbeheersing. Voor een mooie krokante korst aan de buitenkant en een sappige binnenkant, moet je het vlees eerst op hoge temperatuur aanschroeien (“searen”). Hierdoor ontstaan er ook mooie bruine streepjes op de biefstuk.

Plaats het vlees dus op het heetste deel van het rooster. Draai het na een paar minuten om, zodat je de lekkere grilsmaak aan twee kanten krijgt. Bij een dikker stuk vlees kun je de biefstuk daarna naar een minder heet stuk van het rooster verplaatsen om het daar met indirecte hitte verder te laten garen. Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt (de bekende “schoenzool”).

Vlees laten rusten

Een belangrijke stap die veel mensen overslaan, is het laten rusten van het vlees na het grillen. Leg hiervoor het vlees op een bord, plaats er losjes een stukje aluminiumfolie overheen en laat het vlees 5-10 minuten rusten. Hierdoor kunnen de sappen zich goed over het vlees verdelen en krijg je een sappige en malse biefstuk of dunne steaks.

Trancheren en uitserveren

Als de biefstuk klaar is, kun je die vóór het uitserveren in dunne plakjes snijden voor een mooie presentatie. Schik de plakjes vlees netjes op een mooi bord (bij voorkeur voorverwarmd). Breng het vlees desgewenst op smaak met peper en grof zeezout of laat er een klontje kruidenboter overheen smelten. Je kunt de stukken vlees ook garneren met fijngeknipte rozemarijn of tijm voor extra kleur en aroma of met een eetlepel van je (zelfgemaakte) saus.

Nadat je al deze stappen hebt gevolgd, is je vlees klaar en kun je indruk maken op je gasten!

Bijgerechten en saus

Je gegrilde biefstuk is natuurlijk niet compleet zonder smakelijke bijgerechten. De Mobiele Kok geeft je hieronder een paar tips en ideeën om je biefstukcreatie helemaal af te maken.

Bijgerechten die schitteren

De keuze van de bijgerechten is vooral een kwestie van wat je lekker vindt. Alles is mogelijk, van verse salades tot gegrilde seizoensgroenten of een klassieke aardappelgratin. Let wel op dat de bijgerechten de smaak van je biefstuk complementeren, en niet overheersen. Mocht je voor een salade gaan, dan is een lichte dressing van olijfolie en balsamicoazijn voldoende als smaakversterker. Je wilt natuurlijk niet dat de ster van de show, de biefstuk, wordt overschaduwd! Recepten voor bijgerechten zijn overal op het internet te vinden.

De perfecte saus

Een perfecte steak is natuurlijk niet compleet zonder zelfgemaakte saus! Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke peper-roomsaus, een rijke rode wijnsaus of een fris-pittige chimichurri? De Mobiele Kok laat de keuze graag aan jou. Voor een subtiele smaakbeleving kun je van de rode wijn die je bij het vlees serveert ook een scheutje aan de saus toevoegen.

Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter

Eventueel kun je de biefstuk nog vergezeld laten gaan van stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter.

De Mobiele Kok: de specialist in catering op locatie

Mocht je het grillen van je biefstuk en alles wat daarbij komt kijken toch liever uitbesteden, dan ben je bij De Mobiele Kok aan het juiste adres! Wij zijn gespecialiseerd in catering op locatie en kunnen een heerlijke BBQ verzorgen voor al jouw gasten – of het nu gaat om een klein, intiem etentje of een groot bedrijfsfeest. Wij werken altijd met verse en bij voorkeur lokaal geproduceerde ingrediënten van hoge kwaliteit. Dankzij onze passie voor lekker eten zijn wij de ideale cateringpartner voor elk feest!

Wil je De Mobiele Kok inschakelen om jouw culinaire dromen werkelijkheid te laten worden, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met het plannen van een onvergetelijke BBQ!