De zoete aardappel: een paar jaar geleden had nog vrijwel niemand hiervan gehoord en moest er moeite worden gedaan om aan dit product te komen. Inmiddels heeft elke supermarkt de zoete aardappel wel toegevoegd aan het assortiment en zijn er genoeg recepten te vinden met deze knol als basisingrediënt.

Wat is een zoete aardappel?

Door de naam, doet de zoete aardappel ons al snel denken aan de oer-Hollandse ‘gewone’ aardappel die bij veel gezinnen ’s avonds op het bord ligt. Echter is de zoete aardappel helemaal geen familie van de aardappel, maar is de zoete aardappel een knol. De smaak is dan ook veel zoeter en is te vergelijken met die van een wortel. In Nederland kennen we voornamelijk de oranje variant, al is hij ook in het wit verkrijgbaar.

Zoete aardappel versus aardappel

In het begin werd de zoete aardappel geïntroduceerd als gezonde vervanger van de aardappel, maar inmiddels worden beiden gezien als belangrijk ingrediënt voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Zo zijn er maar kleine verschillen tussen de twee als er wordt gekeken naar eiwitten, suikers en calorieën. Wel zouden de koolhydraten uit de zoete aardappel langzamer door het lichaam worden opgenomen dan bij een gewone aardappel en dat is gunstig voor het minder snel stijgen van de bloedsuikerspiegel.

Zoete aardappel op uw bord

De zoete aardappel wordt veelal gebruikt in de Surinaamse keuken, maar de toepassing van de zoete aardappel spreidt zich in rap tempo uit, net als de verschillende bereidingswijzen. Zo is het heel verrassend om eens zoete aardappel in te zetten bij een Nederlandse stamppot, hiervoor kunt u dezelfde bereiding aanhouden als bij de gewone aardappel. Ook zoete aardappel frietjes zijn een waar feest voor jong en oud:
– Schil de zoete aardappel en snijd ze in friet reepjes.
– Verspreid ze (ongekookt) over de bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie.
– Naar smaak kan er zeezout aan worden toegevoegd.
– Ongeveer 25 minuten op 220 graden in de oven en serveren maar!

Ook zin in wat variatie en benieuwd welke lekkere hapjes en gerechten De Mobiele Kok voor u kan klaarmaken met zoete aardappel? Neem contact met ons op, dan brengen wij u graag op de hoogte.