Ossenhaas op de BBQ: Ontdek de Ultieme Smaaksensatie!

Ossenhaas op de BBQ

Wanneer de zon lekker schijnt en je vrienden en familie zich in de tuin verzameld hebben, gaat er niets boven de geur van een heerlijke malse ossenhaas die langzaam ligt te garen op de BBQ. De Mobiele Kok, de specialist in ambachtelijke catering voor Utrecht en omstreken, beheerst de kunst van het barbecueën tot in de perfectie. Het bereiden van een mooi stuk ossenhaas op de BBQ vereist zowel precisie als passie. In dit artikel geven we je daarom graag tips om de perfecte ossenhaas thuis op je eigen BBQ te grillen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Elk culinair meesterwerk begint met een goede voorbereiding. Voor een malse ossenhaas die straks smelt op je tong, moet je eerst zorgen voor mooie plakken vlees van gelijke dikte. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing, vooral bij het dikste deel van de ossenhaas.

Voordat je het vlees op het rooster legt, dep je het droog met keukenpapier en breng je het op smaak met peper en grof zeezout. Deze eenvoudige stap zorgt niet alleen voor extra smaak, maar helpt ook om een mooi krokant korstje op je ossenhaas te vormen.

 

Lekkere marinade voor een heerlijke smaak

Eventueel kun je je ossenhaas lekker marineren voordat hij op de BBQ gaat. Een eenvoudige marinade bestaande uit een eetlepel olie, een fijngehakt teentje knoflook en vers gemalen zwarte peper zorgt bijvoorbeeld voor een heerlijk smaakaccent. Eventueel kun je aan de marinade nog een scheutje rode wijn toevoegen voor een rijke, diepe smaak. Laat het vlees minstens een uur in de koelkast marineren om alle smaken goed in te laten trekken.

 

Het grillen van het vlees

Bij het grillen van de ossenhaas draait alles om de juiste temperatuur en timing. Zorg dat de BBQ een temperatuur van ca. 200 graden Celsius heeft. Alleen zo krijg je de perfecte searing waardoor de sappen in het vlees opgesloten blijven. Plaats de ossenhaas direct boven de hittebron om het vlees aan te schroeien en draai het na enkele minuten om voor een gelijkmatige garing.

 

Indirect grillen voor een perfecte garing

Na het searen verplaats je de ossenhaas naar een deel van het rooster waar de hitte minder intens is. Nu moet je de warmte van de BBQ omlaag brengen en het vlees laten liggen tot de gewenste mate van garing bereikt is. Voor “medium” heb je bijvoorbeeld een kerntemperatuur van circa 55 graden Celsius nodig. Door een stuk aluminiumfolie over het vlees te plaatsen, kun je de warmte goed verdelen en blijft het vlees zacht en sappig.

Laten rusten van het vlees

Na de bereiding van het vlees, moet je nog een laatste stap nemen om je ossenhaas van de BBQ te transformeren tot een culinair hoogstandje: het vlees laten rusten. Dit is een stap die veel mensen vergeten. Wikkel de ossenhaas in een stuk aluminiumfolie en laat het vlees minstens 10 minuten op een koude plaats staan. Hierdoor zullen de sappen zich goed verdelen over het vlees en krijg je een heerlijke smaak.

De kunst van het snijden

Het snijden van de ossenhaas is een kunst op zich. Gebruik een scherp mes om plakken van gelijke dikte te snijden voor een mooie presentatie van je gerecht. Snijd altijd dwars op de draad van het vlees voor een extra mals stuk vlees.

De finishing touch

Nu is het tijd voor de finishing touch. Bestrooi het vlees met grof zeezout en verse zwarte peper om de natuurlijke smaak van de ossenhaas te versterken. Of garneer je ossenhaas met fijngeknipte rozemarijn en grof zeezout.

Natuurlijk is je gegrilde ossenhaas niet compleet zonder een paar heerlijke bijgerechten. Daarom deelt De Mobiele Kok hieronder graag nog een paar “geheimen van de smid” voor een culinaire topervaring.

Bijgerechten die je ossenhaas afmaken

Geen ossenhaas is natuurlijk compleet zonder heerlijke bijgerechten als aanvulling op de rijke vleessmaak. Je kunt hierbij denken aan gepofte aardappelen, gekruid met knoflook, of zelfs een klassieke aardappelgratin. En aan mooie seizoensgroentes of een frisse salade met een licht gekruide dressing voor een mooi contrast met het vlees. Gebruik zoveel mogelijk dagverse ingrediënten van de hoogste kwaliteit om je ossenhaas naar het hoogste niveau te tillen!

Als je alle tips van De Mobiele Kok hierboven hebt gevolgd, is het tijd om aan tafel te gaan en je gasten te verwennen met heerlijke ossenhaas van de BBQ!

De Mobiele Kok voor een perfecte culinaire ervaring

De Mobiele Kok heeft al meer dan 10 jaar ervaring in de cateringbranche en wil graag iedereen in Utrecht en omstreken een perfecte culinaire ervaring bezorgen. Of het nu gaat om een klein feestje of een groot evenement: ons team staat klaar om een overheerlijke BBQ op locatie voor je te verzorgen. Dankzij ons vakmanschap en onze passie voor lekker eten, beheersen wij de fijne kneepjes van het BBQ-en. Dus als je bij je volgende BBQ indruk wilt maken op je gasten met een heerlijk stuk ossenhaas als het stralende middelpunt, neem dan contact met ons op!

Misschien vind je ons blogbericht over biefstuk op de BBQ ook interessant. Wij bieden eveneens Barbecue op locatie met kok!