Volgens de laatste weersverwachtingen wordt het de komende weken nog even flink koud. Is het koud buiten, dan hebben veel mensen zin in oer-Hollandse, winterse gerechten die de maag goed vullen. Bent u een groot liefhebber van winterse gerechten en dan vooral van de sappige, zelfgemaakte gehaktbal? Gebruik dan het recept op deze pagina om heerlijke gehaktballen volgens grootmoeders recept te bereiden op de koude februaridagen.

Ingrediënten voor vier personen

Om grootmoeders gehaktballen voor vier personen klaar te maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:
– 1/2 deciliter melk.
– 1 deciliter water.
– 1 ei.
– 3 beschuiten.
– 1/2 nootmuskaat.
– 1/4 kruidnagel, gemalen.
– 4 eetlepels boter.
– 1 eetlepel tomatenpuree.
– 500 gram half om half gehakt.
– Zout en peper.

Verder heeft u een grote braadpan nodig om de gehaktballen op de juiste manier te kunnen bereiden.

Bereidingswijze

Om grootmoeders gehaktballen op de juiste manier klaar te kunnen maken, volgt u de volgende vijf stappen.

Stap 1: voeg het ei samen met de melk en klop los. Verkruimel nu de drie beschuiten boven het ei en voeg de kruidnagel en nootmuskaat toe. Breng het mengsel op smaak met een beetje zout en peper.

Stap 2: meng het mengsel door het gehakt. Doe dit met natte handen, zodat het mengsel niet aan de handen blijft kleven. Vorm vier grote ballen van het mengsel.

Stap 3: verhit de boter in een grote braadpan. Als het schuim van de boter weg begint te trekken, legt u de gehaktballen in de pan. Braad de gehaktballen nu op hoog vuur. Door de ballen met een houten spatel in het rond te rollen tijdens het bakken, krijgen de gehaktballen een egale kleur.

Stap 4: zet het vuur lager en doe de deksel op de braadpan. Laat de gehaktballen nu ongeveer 20 minuten zachtjes bakken. Gebruik af en toe de houten spatel om de gehaktballen te keren.

Stap 5: haal de gehaktballen na ongeveer 20 minuten uit de pan en houd ze goed warm. Neem nu de tomatenpuree en roer dit door het overgebleven bakvet in de pan. Voeg het water toe en breng het mengsel aan de kook. Serveer de jus over de gehaktballen en u bent klaar. Smakelijk eten!