We hebben mogen genieten van een lange nazomer, maar helaas worden de dagen nu toch echt korter en wordt het steeds kouder buiten. Komt u door het koude klimaat helemaal in de wintersferen en heeft u zin om echte Hollandse kost te koken? Dan geven wij u graag een heerlijk recept voor een gezonde, goedgevulde en uiteraard heerlijke Hollandse stamppot met andijvie.

Benodigdheden en ingrediënten

– Een aardappelstamper.
– 1,2 kilo kruimige aardappelen.
– 250 gram magere spekreepjes.
– 100 milliliter halfvolle melk.
– 25 gram boter.
– 500 gram verse andijvie (eventueel al voorgesneden).
– 2 eetlepels crème fraîche.
– Peper en zout.

Bereidingswijze

Om de Hollandse stamppot met verse andijvie te maken, volgt u de volgende stappen.

Stap 1: schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Dit kunnen schijven zijn, maar het mogen ook blokjes aardappelen worden. Zet de aardappelen in water, breng aan de kook en kook de aardappelen vervolgens in 20 minuten gaar.

Stap 2: giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan met de deksel erop.

Stap 3: bak de spekreepjes in ongeveer 7 minuten gaar. De spekreepjes mogen uit de koekenpan als de reepjes bruin en krokant zijn.

Stap 4: voeg de melk en de boter aan de gekookte aardappelen toe. Neem de aardappelstamper en stamp het mengsel tot een gladde puree.

Stap 5: zet de pan met de puree op een laag vuur en meng de andijvie er in delen doorheen. Neem nu de crème fraîche en doe dit in de puree, zodat het mengsel extra zacht wordt.

Stap 6: neem de aardappelpuree met andijvie van het vuur, voeg eventueel zout en peper toe en serveer de puree met de spekjes er bovenop.

Heeft u geen zin om zelf Hollandse kost te koken of moet u koken voor een groot gezelschap? Dan helpt De Mobiele Kok u graag door Hollandse catering op maat aan te bieden. Meer weten? Neem dan contact met ons op.