De temperatuur wordt langzaam lager en dit betekent dat we meer behoefte krijgen aan oer-Hollandse wintergerechten op tafel. Een gerecht dat u zeker niet mag vergeten deze winter, is huisgemaakt erwtensoep met worst. Heeft u nog een lekker recept nodig voor dit gerecht? Gebruik dan het gemakkelijke recept voor heerlijke oer-Hollandse erwtensoep op deze pagina om uw soep te maken.

Ingrediënten voor 4 personen

Om huisgemaakte erwtensoep voor vier personen te maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:
– 1 eetlepel zout.
– 1,5 liter kraanwater.
– 300 gram spliterwten.
– 2 schouderkarbonades.
– 1 laurierblaadje.
– 2 preien, dun gesneden.
– 1 knolselderij, in kleine blokjes gesneden.
– 25 gram verse selderij.
– 1 rookworst, eventueel mager.

Ook heeft u een grote soeppan nodig, waar u gemakkelijk een flinke hoeveelheid soep in kunt klaarmaken.

Bereidingswijze

Om huisgemaakte erwtensoep volgens traditioneel Hollands recept te maken, volgt u onderstaande stappen.

Stap 1: neem een grote soeppan en breng het water met zout, de spliterwten, de karbonades en het laurier aan de kook. Kookt het mengsel, dan laat u de soep 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.

Stap 2: schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Snijd de prij in ringen van ongeveer 1 centimeter dik en was de knolselderij en de prei in een vergiet. Laat even uitlekken. Snijd nu de selderij fijn en leg apart.

Stap 3: neem de karbonades uit de pan en verwijder het bot. Nu kunt u het vlees eenvoudig in kleine blokjes snijden.

Stap 4: roer het vlees, de knolselderij, de prei en ongeveer driekwart van de selderij door de soep. Laat ongeveer 20 minuten koken en haal van het vuur als alle groenten gaar zijn. Roer ondertussen regelmatig.

Stap 5: kook ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd in plakjes en roer de worst door de soep. Garneer de soep met de rest van de selderij en dien de soep op. U kunt de rookworst ook met de soep meekoken. In dit geval snijdt u de rookworst als deze nog rauw is, om de plakjes vervolgens in de soep te laten koken. Kiest u voor deze optie, dan krijgt de soep een extra rokerige smaak door de rookworst.

Smakelijk eten!