Op oudejaarsdag eten veel mensen traditiegetrouw een lekkere oliebol met poedersuiker. U kunt uw oliebollen voor oudejaarsdag bij de oliebollenkraam halen, maar het is net zo leuk om de oliebollen zelf te bakken. Met het recept op deze pagina maakt u in een mum van tijd heerlijke, zelfgemaakte oliebollen voor een geslaagde oudejaarsviering.

Ingrediënten voor 20 personen

Om genoeg oliebollen voor 20 personen te maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:
– 1 kilo bloem.
– 1 liter lauwe melk.
– 80 gram gist.
– 80 gram zachte boter.
– 50 gram witte basterdsuiker.
– 20 gram citroensap.
– 10 gram zout.
– 3 eieren.
– Zonnebloemolie (voor het frituren).
– 75 gram krenten.
– 100 gram rozijnen.
– 1 bus poedersuiker.

Maakt u liever oliebollen zonder krenten en rozijnen, dan kunt u deze ingrediënten van uw boodschappenlijstje schrappen. Houd er ook rekening mee dat u een grote pan, een juslepel of ijslepel en een frituurpan nodig heeft om oliebollen te kunnen maken.

De voorbereiding

Maakt u oliebollen met krenten en rozijnen, dan moet u de krenten en rozijnen eerst een paar uur in lauwwarm water laten wellen. Na het wellen laat u de krenten en rozijnen goed uitlekken in een zeef, zodat er geen overtollig water meer in zit.

Bereidingswijze

Om zelf oliebollen te maken, hoeft u enkel onderstaande stappen te volgen.

Stap 1: los de gist op in de lauwe melk en doe de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en leg hier de boter en de suiker in. Pak de lauwe melk met gist en voeg dit mengsel langzaam toe aan de bloem. Roer het mengsel voorzichtig draaiend door elkaar, totdat er een gladde massa ontstaat.

Stap 2: voeg de citroensap toe aan het mengsel en roer het mengsel nog een keer goed door. Voeg tot slot het zout toe.

Stap 3: laat het mengsel ongeveer 30 minuten op een temperatuur van 30 graden rijzen. Na 30 minuten pakt u de kom met het mengsel, slaat u het deeg neer (om te voorkomen dat het uit de kom gaat tijdens het rijzen) en laat u het mengsel nog een keer 30 minuten rijzen. Tijdens het rijzen verwarmt u de frituurpan met zonnebloemolie voor op een temperatuur van ongeveer 175 graden.

Stap 4: na het rijzen, neemt u de kom en roert u het mengsel nog eens goed door. Neem nu een natgemaakte juslepel of ijslepel en schep bollen uit het mengsel, die u in de frituurpan op 175 graden doet. Als de oliebollen naar boven komen en een bruine kleur hebben, zijn ze gaar.

Smakelijk eten!