De meeste mensen vinden het heerlijk: een flink bord verse patat. Lekker als complete maaltijd met een sausje en een snack, maar ook erg geschikt als bijgerecht. Bent u een groot liefhebber van patat en wilt u deze aardappelsnacks een keer zelf maken? Gebruik dan het recept op deze pagina om de lekkerste frietjes te maken.

De ingrediënten en benodigdheden om zelf patat te maken

De ingrediënten die u nodig heeft om uw eigen frietjes te bakken voor een gezelschap van vier personen, zijn de volgende:

 • 1 kilo grote aardappelen (Bintjes).
 • 1 eetlepel zout.
 • Frituurolie, genoeg om de frituurpan te vullen.

Verder heeft u ook enkele extra benodigdheden nodig om uw eigen frietjes klaar te maken, namelijk:

 • Een grote kom.
 • Een vergiet.
 • Twee schone theedoeken.
 • Een frituurpan met mandje.
 • Keukenpapier
 • Een grote schaal.

De bereiding

Om zelf patat te maken, volgt u de volgende stappen:

 1. Schil en was de aardappelen en snijd de aardappelen in lange reepjes van 1 centimeter dik.
 2. Doe de aardappelreepjes samen met het zout in een grote kom en voeg water toe. De aardappelreepjes moeten net onder water staan. Laat de kom dertig minuten staan.
 3. Giet de aardappelen af en laat de aardappelreepjes goed uitlekken.
 4. Leg een theedoek op het aanrecht en spreid de aardappelreepjes hierop uit. Met de andere theedoek dept u de reepjes droog.
 5. Verhit de olie in de frituurpan tot 150 graden Celsius en bekleed ondertussen het vergiet met een stuk keukenpapier.
 6. Dompel het frituurmandje in de hete olie, haal weer omhoog en doe een kwart van de aardappelreepjes in het mandje. Laat het mandje langzaam in de hele olie zakken.
 7. Laat de aardappelreepjes in vier minuten gaar bakken en neem het mandje weer uit de olie. Laat even uitlekken en doe de aardappelreepjes in het vergiet.
 8. Zet de frituurpan op een temperatuur van 175 graden Celsius en verhit de frietjes nogmaals drie minuten. De frietjes zijn nu helemaal afgebakken en klaar om opgegeten te worden.

Deze stappen herhaalt u tot u alle aardappelreepjes gebakken heeft.

Verse frites laten maken voor grote groepen? Het kan met de snackwagen

Wilt u verse frites kunnen serveren aan grote groepen mensen, bijvoorbeeld op een feestje? Dan kunt u de snackwagen van De Mobiele Kok huren voor uw feestje. U hoeft zelf niet in de keuken te staan, maar serveert wel de lekkerste verse frietjes aan de gasten van uw feestje. Neem contact op met De Mobiele Kok om uw eigen snackwagen te reserveren.