Op zaterdag 12 november komt Sinterklaas weer in het land. U kunt de pepernoten voor die gezellige dag aanschaffen bij de supermarkt, maar het is ook leuk om de lekkernijen van Sinterklaas en Zwarte Piet zelf te maken. Heeft u nog nooit pepernoten gemaakt en wilt u zich goed voorbereiden op de intocht van Sinterklaas? Lees dan in dit artikel hoe u zelf pepernoten kunt maken en ga aan de slag met dit recept.

Ingrediënten

Om vier porties pepernoten te maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:
– 250 gram zelfrijzend bakmeel.
– 125 gram bruine basterdsuiker.
– 50 milliliter melk.
– 100 gram roomboter of margarine.
– 1,5 eetlepel speculaaskruiden.
– Een snufje zout.

Om meer porties pepernoten te maken, verhoogt u gewoon bovenstaande hoeveelheden van de ingrediënten. Wilt u zeker weten dat u meer dan genoeg pepernoten heeft voor de intocht van Sinterklaas, dan verdubbelt u bovenstaande hoeveelheden voor acht porties pepernoten.

Bereidingswijze

Het zelf maken van pepernoten lijkt misschien lastig, maar dit is helemaal niet zo moeilijk als u het juiste recept heeft. De stappen die u moet volgen om uw eigen pepernoten te maken, zijn de volgende.

Stap 1: verwarm de oven voor op 170 graden.

Stap 2: mix de boter in een beslagkom, tot de boter helemaal glad en zacht is. U kunt dit met de hand doen, maar het kan ook met een staafmixer. Door de boter even uit de koelkast te laten staan voor het mixen, gaat het zacht maken van de boter gemakkelijker.

Stap 3: kneed de boter, het meel, de suiker, de speculaaskruiden, de melk en het zout met de handen tot een mengsel. U kunt hier ook een mixer voor gebruiken, maar het kneden met de handen gaat net iets gemakkelijker.

Stap 4: vorm kleine balletjes van het deeg en leg deze balletjes op de balkplaat met bakpapier. Druk de balletjes wat aan, zodat ze de juiste vorm krijgen.

Stap 5: bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Na het verstrijken van de 15 minuten, checkt u of de pepernoten al klaar zijn. Proef een pepernoot en als deze lekkernij goed smaakt, haalt u de overige pepernoten uit de oven.